ZBEÜ Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi Kurucusu Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Malatya'daki 5.9 büyüklüğündeki depremin haritalarda yer almayan bir fay hattında meydana geldiğini açıkladı. Bölgede benzeri depremlerin devam edebileceğini belirtti.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin kurucusu Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Malatya’da yaşanan 5.9 büyüklüğündeki depremin, haritalarda henüz yer almayan bilinmeyen bir fay üzerinde meydana geldiğini ifade etti. Uydu verilerinden elde edilen yer hareketlerine göre, Pütürge Fayının batısında başka bir fayın varlığını belirlediklerini söyleyen Kutoğlu, bu bölgede gelecekte de benzeri depremlerin olabileceği uyarısında bulundu.

Bilinmeyen Fay Hattı

Prof. Dr. Kutoğlu, geçtiğimiz yıl Malatya’da meydana gelen depremlerle birlikte bölgedeki bilinmeyen bir fay hattı üzerinde bir hareketlenme olduğunu belirtti. Uydudan alınan verilerin, Pütürge Fayının batısında devam eden bir fayın varlığına işaret ettiğini ifade eden Kutoğlu, "Geçtiğimiz yıl Ocak ayında da bu bilinmeyen fay üzerinde iki büyük deprem meydana geldi. Bu fay henüz haritalarda işlenmemiş olsa da, uydu verilerinden takip edebildiğimiz bu hat üzerinde yeni depremler yaşanabilir" dedi.

Bolu Dağı Düzce geçişinde sis ve sağanak etkili oldu Bolu Dağı Düzce geçişinde sis ve sağanak etkili oldu

Bölgedeki Depremler Devam Edebilir

Prof. Dr. Kutoğlu, Malatya'daki fay hatlarının geçmişte büyük depremler ürettiğini ve gelecekte de üretebileceğini belirterek, 1905 yılında kırılan Pütürge Fayının 6,8 büyüklüğünde bir deprem ürettiğini hatırlattı. "Bu faylar ortalama 250 yılda bir büyük deprem üretme kapasitesine sahip. Bu nedenle bölgede benzer büyüklükte depremler beklememiz gerekebilir" şeklinde konuştu.

6 ve Üzerindeki Depremler Beklenebilir

Malatya’da meydana gelen depremin, 6 Şubat depremlerinin bir artçısı olarak nitelendirilemeyeceğini belirten Prof. Dr. Kutoğlu, bu depremin farklı bir segmentte meydana geldiğini ve enerji aktarımı sonucu stres birikmesi yaşandığını ifade etti. "Bölgedeki faylar, 6 ve daha büyük büyüklükte depremler üretme potansiyeline sahip. Ancak bu depremin bir ana deprem mi yoksa başka bir depremin öncüsü mü olduğunu söylemek için daha fazla jeolojik çalışma gerekiyor" dedi.

Kutoğlu, ayrıca sahada yapılacak paleosismolojik çalışmalarla bu yeni fay hattının doğrulanması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: dha