SAĞLIK

Ölümlerin %24'ü Çevre Kirliliğine Bağlı

VM Medical Park Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Adem Dirican, küresel ölümlerin %24'ünün çevresel faktörlerden kaynaklandığını belirtti.

Abone Ol

VM Medical Park Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Adem Dirican, küresel ölümlerin %24'ünün çevresel faktörlerden kaynaklandığını belirtti. Hava, toprak ve su kirliliğinin insan sağlığını doğrudan tehdit ettiğine dikkat çeken Dirican, ekolojik dönüşümün çevre kirliliğinin etkilerini azaltmak için önemine vurgu yaptı.

Çevre Kirliliği, Küresel Ölümlerin %24'üne Neden Oluyor

Çevre, insan sağlığı üzerinde büyük bir etkiye sahip ve çevre kirliliği gün geçtikçe büyüyen bir tehdit haline geliyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, küresel ölümlerin %24'ü çevresel faktörlerden kaynaklanmakta. Dr. Öğr. Üyesi Adem Dirican, çevrenin sağlığa etkisi konusunda önemli bilgiler verdi.

Çevre Kirliliği İnsan Sağlığını Tehdit Ediyor

Dr. Dirican, tarih boyunca çevrenin sağlık üzerinde destekleyici veya yıkıcı etkiler yarattığını belirterek, özellikle hava, toprak ve su kirliliğinin insan sağlığını doğrudan tehdit ettiğini vurguladı. Sanayileşme, nüfus artışı ve çevresel kirlilik, özellikle solunum yolu hastalıklarına neden olmakta.

Çocuklar Çevre Kirliliğinden Daha Fazla Etkileniyor

Çevre kirliliğinin çocuklar üzerindeki etkilerinin oldukça çarpıcı olduğunu ifade eden Dr. Dirican, havada bulunan kükürt dioksit, azot dioksit ve partiküllerin çocuklarda solunum yolu hastalıklarına neden olabileceğini, ağır metallerin ise kansızlık ve nörolojik sorunlara yol açabileceğini belirtti.

Türkiye'deki Çevresel Sorunlar

Son yıllarda Türkiye'de de müsilaj, yangınlar, kuraklık ve sel gibi doğal felaketler ile birlikte hava kirliliği, plansız kentleşme, plastik atıklar ve su güvenliği gibi konular çevresel tehditler arasında yer alıyor.

Ekolojik Dönüşüm Şart

Çevrenin korunmasının sağlığın korunması anlamına geldiğini vurgulayan Dr. Dirican, ekolojik dönüşümün kaçınılmaz olduğunu belirtti. Daha sürdürülebilir yaşam biçimlerine yönelmenin, çevre kirliliğinin olumsuz etkilerini azaltmada önemli bir adım olduğunu söyledi.

Çevre kirliliğiyle mücadelede hem bireysel hem de toplumsal adımlar atılmasının gerekliliğine dikkat çeken Dirican, iklim krizi ve biyoçeşitlilik kaybına karşı alınacak önlemlerin toplum sağlığı için büyük önem taşıdığını ifade etti.