Özellikle özel okul servisleri yetkili kurumların belirlediği rakamlara uymadığı yönünde çok şikayetler geliyor. Kısa mesafe 23 bin olarak belirlenmesine ragmen 70-80 bin TL servis ücreti alanlar var. Öyleki zam oranları yüzde 80 buldu. 

Hukukçular,ebeveynleri uyardı "Okul servislerinde fahiş ücretlerle karşılaşırsanız hukuki yollara başvurarak ödediğiniz yüksek miktarları geri alabilirsiniz" diyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) 2024-2025 yılı eğitim öğretim yılı için okul servis ücretleriyle ilgili karar aldı. 0-1 kilometre arası mesafe ücreti yüzde 16 zamla 1.665 TL'den bin 931,40 liraya yükseldi. Ankara'da okul servis ücretlerine ise yüzde 40 zam yapıldı.

Buna göre, yıllık servis ücretleri;

5 bin gence burs desteği 5 bin gence burs desteği

3 kilometreye kadar 16 bin 745 lira,

3 ila 6 kilometreye arası 18 bin 450 lira,

6 ila 10 kilometreye arası 21 bin 320 lira,

10 ila 15 kilometreye arası 24 bin 810 lira oldu.

15 kilometreden sonra her kilometre için ise 550 lira ücret alınacak.

Okul öncesi, ilkokul ve ortaokullarda servis ücretlerine ayrıca aylık azami 730 lira rehber ücreti de eklenecek.

Rehber-personel masrafı dahil edilince 2024-2025 eğitim öğretim yılı için belirlenen servis ücretleri en kısa mesafede yıllık yaklaşık 23 bin, en uzun mesafe ise yaklaşık 55 bin lira oluyor.

Tüketici Konfederasyonu Hukuk Komisyonu Başkan Yardımcısı Mücahit Saraçlı, kendilerine ulaşan şikayetler bakıldığında, bu yıl en kısa mesafenin 23 bin lira olarak belirlenmesine rağmen bazı servis şirketlerinin buna uymayarak 70-80 bin lira civarında para talep ettiğini söyledi.

İŞTE YAPILMASI GEREKENLER

Mücahit Saraçlı, 'Bu şirketler okul idaresinin izni ile servis hizmeti veriyor, müracaat ettiğinizde okul idaresi durumu düzeltmemesi halinde veliler ödeme makbuzlarıyla birlikte bağlı bulundukları İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine gidip şikayette bulunabilir'. Saraçlı, velilerin ödemelerine ilişkin makbuzları, ikamet ile okul adreslerini ve aradaki mesafenin kaç kilometre olduğunu Tüketici Hakem Heyetleri'ne bildirmeleri halinde yapılacak tespitler neticesinde parayı geri alma hakkına sahip olduklarını söyledi.

* Fahiş oranda istenen fiyatı servis şirketine bildirin.
* Okul yönetimine dilekçe ile birlikte ödeme makbuzunu sunarak durumdan haberdar edin.
* Ödeme makbuzu, ikametgah ve kilometre bilgileri ile Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuruda bulunun.
* Hakem Heyeti'nin reddetmesi durumunda Tüketici Mahkemesi'ne itirazda bulunun.
* Bilirkişi talebi olmaması durumunda dava kısa sürede sonuçlanıyor.
* Fahiş ücret, en yüksek oranda faiziyle birlikte iade ediliyor.
* Yargılama giderleri de faiziyle birlikte geri alınıyor.

Editör: Haber Merkezi - SK