GENEL

ODTÜ Teknokent’ten Yapay Zeka ile Disleksi Tanılamasında Devrim

ODTÜ Teknokent'te TÜBİTAK desteğiyle geliştirilen yapay zeka temelli teknoloji, çocuklarda disleksiyi 15 dakika içinde tanılayabiliyor.

Abone Ol

ODTÜ Teknokent’te TÜBİTAK destekli bir proje ile çocuklarda disleksiyi erken aşamada ve sadece 15 dakikada tanılayabilen yapay zeka temelli bir teknoloji geliştirildi. Eyesoft firması tarafından geliştirilen bu teknoloji, göz hareketlerini takip ederek okuma güçlüğü yaşayan çocuklara hızlı ve doğru bir tanı koymaya yardımcı oluyor.

Göz Hareketleri ile Disleksi Tanısı

Projenin Ar-Ge direktörü Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, göz hareketleri teknolojisi ile çocukların okuma sırasında göz hareketlerini analiz ettiklerini ve yapay zeka algoritmalarıyla disleksi tanısını kolaylaştırdıklarını belirtti. Çağıltay, "Bu sistemle, çocukların eğitim süreçlerinde karşılaştıkları zorluklara erken müdahale edilmesi amaçlanıyor" dedi.

Disleksi Tanısında Hız ve Etkinlik

Mevcut yöntemlerle disleksi tanısı uzun süreli testlerle konulabilirken, bu yeni sistem 10-15 dakika içinde tanı sağlayarak müdahale sürecini hızlandırıyor. Eyesoft Genel Müdürü Sevilay İmre, yapay zeka ile göz hareketlerinin analiz edilerek disleksi yüzdesinin belirlenebildiğini ve bu sayede çocuğun eğitimine uygun bir rehabilitasyon programı oluşturulabileceğini açıkladı.

Türkiye’de Yaygınlaştırma Hedefi

İmre, bu yenilikçi sistemin Türkiye genelinde yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini ve disleksi popülasyonunun daha net bir şekilde belirlenebileceğini vurguladı. Sistemin uzun vadede disleksi rehabilitasyon sürecine katkı sağlayacak yeni çalışmalar üzerinde yoğunlaştığını da belirtti.