Samsun'un Terme ilçesinde Hasan Dinç tarafından üretilen mini fındık patoz makinesi, eğimli arazilerde fındık üreticilerinin işini kolaylaştırıyor. Yüzde 100 yerli olarak üretilen ve patenti alınan bu makine, fındık bahçelerinde zamandan ve işçilik maliyetinden tasarruf sağlarken, fındık zurufunu doğal gübre haline getiriyor.

Samsun'un Terme ilçesinde Dinçler Makina Sanayi ve Tarım Ürünleri Firması sahibi Hasan Dinç, fındık üreticilerinin işini kolaylaştıran mini fındık patoz makinesiyle büyük bir yenilik sundu. Yere dökülen fındıkları toplama ve harmanlama imkanı sunan makine, büyük patoz makinelerinin giremediği eğimli arazilerde kullanılarak, üreticilere zaman ve maliyet avantajı sağlıyor. Aynı zamanda makine, fındıktan ayırdığı zurufu (yeşil dış kabuk) bahçede bırakıp doğal gübre haline getiriyor.

Mini Patoz Makineleri Tarım Fuarında Tanıtıldı
Samsun'da düzenlenen Tarım Fuarı'nda tanıtılan ve yüzde 100 yerli üretim olan mini patoz makineleri, çiftçilerden büyük ilgi gördü. Hasan Dinç, fındık harman makineleri üretiminde 50 yıllık deneyimleri olduğunu belirterek, büyük patoz makinelerinin fındık bahçelerine girememesi nedeniyle 5 yıllık bir çalışma sonucunda bu küçük ve etkili makineyi geliştirdiklerini söyledi.

Antalya Havalimanı'na teker koyan uçağın motorunda yangın çıktı, 89 yolcu, 6 mürettebat tahliye edildi (3) Antalya Havalimanı'na teker koyan uçağın motorunda yangın çıktı, 89 yolcu, 6 mürettebat tahliye edildi (3)

Saatte 1 Ton Fındık Ayıklama Kapasitesi
Dinç, "Makine, Ziraat Fakültesi'nde yapılan deneyler sonucunda saatte 1 ton fındık ayıkladığı tescillendi. Patentini aldıktan sonra iki yıldır seri üretimini yapıyoruz ve bölge illere satışını gerçekleştiriyoruz," dedi. Normal patoz makinelerinin 2 bin 700 kilogram ağırlığında olduğunu belirten Dinç, mini patoz makinesinin sadece 475-500 kilogram ağırlığında olduğunu ve bunun büyük bir avantaj sunduğunu ifade etti.

Küçük Boyutuyla Büyük İşlevler
Mini fındık patoz makinesinin küçük boyutu sayesinde fındık bahçelerinde pratik bir kullanım sağladığını belirten Dinç, makinenin hem patpat hem de traktörle kullanılabildiğini söyledi. Makinenin sahibi Kerem Gök ise makineden çok memnun olduğunu belirterek, "Makine yüzde 70 eğime kadar bahçeye girebiliyor ve fındık patozu yapabiliyoruz. Küçük olması sayesinde her yere girebiliyor," dedi.

Kaynak: aa