Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Bayram Ali Ersoy'u kabul ederek Türkiye’deki eğitim sisteminde önemli değişiklikler üzerine fikir alışverişinde bulundu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, bu görüşmenin ana gündemini, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" kapsamında hazırlanan ve bu yıldan itibaren 9. sınıflarda uygulanmaya başlayan yeni "beceri örgüsü" temelli müfredat oluşturdu.

Yeni müfredat ile birlikte, bu yıl 9. sınıfta eğitim gören öğrenciler, dört yıl sonra, güncellenmiş müfredata göre hazırlanmış bir YKS’ye girecekler. Görüşmede, Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) oturumlarında sorulacak soruların yeni müfredatla uyumlu hale getirilmesi gerektiği vurgulandı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve ÖSYM iş birliğinde alan uzmanlarının katılımıyla düzenlenen çalıştayların sonuç raporları değerlendirilerek, yapılacak yeni çalışmalar ele alındı.

Mevcut Öğrenciler İçin Değişiklik Yok

Görüşmede ayrıca, şu anda 10, 11 ve 12. sınıflarda eğitim gören öğrencilerin eski müfredatla YKS’ye gireceği ve bu öğrencilerin sınav sisteminde herhangi bir değişiklik yapılmayacağı vurgulandı. Yeni müfredatın sadece bu yıl 9. sınıfa başlayan öğrencilere uygulanacağı, diğer sınıfların mevcut sistemle devam edeceği belirtildi.

MEB-AGS ve ÖABT Üzerine Değerlendirmeler

Toplantıda, 2025 yılında yapılacak olan Milli Eğitim Akademisi Giriş Sınavı (MEB-AGS) ve Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) kapsamında da kapsam ve içerik üzerine değerlendirmeler yapıldı. Görüşmeye Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci de katıldı.

Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumu Başladı Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumu Başladı

Bu yeniliklerle, Türkiye’deki eğitim sisteminin hem öğrencilerin becerilerini geliştirecek hem de sınavları yeni müfredata göre düzenleyecek şekilde dönüşüm geçirmesi hedefleniyor.

Kaynak: dha