"Anadolu'nun yüce dağı" Ilgaz'da kış ve sonbahar aynı anda yaşanıyor "Anadolu'nun yüce dağı" Ilgaz'da kış ve sonbahar aynı anda yaşanıyor

Türkiye'nin tarihi projelerinden Marmaray, Cumhuriyet'in 101. yılı ve kendi 11. yaşını 1,2 milyar yolcuya ulaşarak kutluyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 29 Ekim 2013'te açılan Marmaray’ın İstanbul'un ulaşım yükünü büyük ölçüde hafiflettiğini ve Avrupa ile Asya’yı sualtından bağlayan dünyanın en derin tüp tüneli olarak önemli bir başarıya imza attığını belirtti. Uraloğlu, Marmaray'ın 164 yıllık bir rüyanın gerçeğe dönüştüğünü ifade ederek, “Açılışından bu yana 1 milyar 205 milyon yolcu taşındı, Sirkeci ve Üsküdar arasını sadece 4 dakikada geçerek İstanbul ulaşımını hızlandırdı,” dedi.

İstanbul’un Yaşam Kalitesine Katkı

İstanbul'un geniş ulaşım ağına entegre olan Marmaray, metro, metrobüs, tramvay ve şehir hatları vapurlarıyla önemli geçiş noktalarında bağlantılar sağlıyor. Bakan Uraloğlu, “Marmaray sayesinde İstanbul’daki trafik çilesi büyük ölçüde hafifledi. 76,6 kilometrelik uzunluğa sahip olan ve 43 istasyonlu bu hat, İstanbullulara rahat ve hızlı bir seyahat sunuyor,” dedi. Uraloğlu, 2013'te yaklaşık 9 milyon olan yıllık yolcu sayısının 2024’te sadece ilk 10 ayda 208 milyona ulaştığını belirtti.

Günde 287 Sefer ile Kesintisiz Hizmet

Halkalı-Gebze hattında 148 tren seferi 15 dakikada bir, Pendik-Ataköy arasında ise 139 tren seferi 7,5 dakikada bir gerçekleşiyor. Toplamda günde 287 sefer yapılırken, hafta sonları gece ilave 10 seferle bu sayı 297’ye çıkarılıyor. Uraloğlu, “34 adet 10 vagonlu ve 20 adet 5 vagonlu toplam 54 tren seti ile Marmaray, günde ortalama 650 bin yolcuyu taşıyor,” ifadelerini kullandı.

Yük Taşımacılığında Kritik Rol

Bakan Uraloğlu, Marmaray’ın Türkiye’nin uluslararası yük taşımacılığında da kritik bir rol oynadığını vurgulayarak, "Orta Koridor’un altın halkası Marmaray’dan bugüne kadar çoğunlukla ihracat yükü taşıyan 3 bin 969 yük treni geçti,” dedi. Avrupa ve Asya arasında köprü olan Marmaray, Türkiye'nin küresel ticaretteki önemini artırarak yeni lojistik koridorlar oluşturmasında da etkili bir yapı olarak öne çıkıyor.

Kaynak: dha