Lüks yat ve tekne satışlarında dev vergi kaybı! 2021-2023 yılları arasında 1,4 milyar TL vergi kaybı tespit edildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı denetimlerini artırıyor. ⚓

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye genelinde lüks yat ve tekne satışlarına yönelik incelemelerini artırdı. 2021-2023 yıllarındaki satışlardan 1,4 milyar lira vergi kaybı tespit eden bakanlık, bu alandaki denetimlerini daha da sıkılaştırma kararı aldı. Gelir İdaresi Başkanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele çerçevesinde özellikle yüksek gelirli kişileri ve lüks tüketimi yakın takibe aldı.

45 Binden Fazla Yat ve Tekne Satışı İncelendi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile uluslararası bilgi değişimi kapsamında elde edilen veriler, Gelir İdaresi’nin verileriyle çapraz kontrol edilerek analiz edildi. Bu süreçte, 2021-2023 yıllarında 45 binden fazla yat ve tekne satışının gerçekleştirildiği belirlendi. Yapılan incelemeler sonucunda, 15 bin gerçek kişi ve 1527 şirketin beyan edilen satış bedelleri ile gerçek satış fiyatları arasında ciddi farklar bulundu.

Kayıt Dışılıkla Mücadele Yoğunlaşacak

Gelir İdaresi, bu farkları tespit etmek için sigorta verilerini ve kasko değerlerini de inceledi. İncelemeler sonucunda, lüks taşıtların satışlarında 1,4 milyar lira kayıt dışı hasılat ortaya çıkarıldı. Kayıt dışı ekonomi ve haksız rekabetin önüne geçmek amacıyla yeni denetim yöntemlerinin devreye alınacağını açıklayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sektörel saha denetimlerinin hız kesmeden devam edeceğini belirtti.

Vergi Kaçıranlara Cezalar Yolda

Bakan Şimşek, "Çok kazanan ancak az vergi veren mükellefleri yakından izlemeye devam ediyoruz. Satış bedellerini düşük gösterenlerden gerekli vergi ve cezalar talep edilecek," ifadelerini kullandı. Kayıt dışılığın neden olduğu haksız rekabeti ortadan kaldırmak ve vergi adaletini sağlamak için mücadeleye hız kesmeden devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

Gelir İdaresi’nin sektörel denetimleri, vergi kaçakçılığının önlenmesi adına daha sıkı bir şekilde devam edecek.

DSİ bütçesinin yüzde 95'i toprak ve su kaynaklarının yönetimine ayrıldı DSİ bütçesinin yüzde 95'i toprak ve su kaynaklarının yönetimine ayrıldı

Kaynak: aa