EKONOMİ

Kredi Kartı ve İhtiyaç Kredisi Borçlarına 60 Aya Kadar Yapılandırma İmkanı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını ödeyemeyenler için yapılandırma düzenlemeleri getirdi.

Abone Ol

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını ödeyemeyenler için yapılandırma düzenlemeleri getirdi. Kredi kartı borçları 60 aya kadar yapılandırılabilecek, yapılandırılan borcun en az yarısı ödenene kadar kredi kartı limiti artırılamayacak. Asgari ödeme oranları da kredi kartı limitine göre farklılaştırıldı.

60 Aya Kadar Yapılandırma İmkanı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarına ilişkin yeni düzenlemeler getirerek borçlulara kolaylık sağladı. Bu düzenlemeler kapsamında, kredi kartı borçlarını ödeyemeyenler için borç bakiyeleri 60 aya kadar yapılandırılabilecek. Yapılandırma sürecinde her aya düşen taksit tutarı, ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenecek.

Kredi Kartı Limiti Artmayacak

Yapılandırma sürecinde borcun en az yarısı ödenene kadar, yapılandırmaya konu olan kredi kartının limiti artırılamayacak. Böylece borç yükünü hafifletmeye yönelik tedbirler alınırken, limit artışları kısıtlanarak borçluların aşırı borçlanmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

İhtiyaç Kredilerine de 60 Ay Vade İmkanı

İhtiyaç kredisi borçları da benzer şekilde 60 aya kadar yapılandırılabilecek. Anapara ve faiz ödemelerinin 30 günden fazla gecikmesi durumunda, ilave kredi verilmeden borç yapılandırılacak. Borçlular, 1 yıl içinde yapılandırma talebinde bulunabilecekler.

Asgari Ödeme Oranlarında Değişiklik

BDDK, kredi kartlarında asgari ödeme oranında değişiklik yaparak sınır tutarı 25 bin liradan 50 bin liraya çıkardı. 50 bin lira ve altındaki kredi kartları için asgari ödeme oranı dönem borcunun yüzde 20’si olarak belirlenirken, 50 bin lira ve üzerindeki kredi kartları için bu oran yüzde 40 olarak uygulanacak.

Faiz Oranlarında Güncelleme

TCMB, bireysel kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarını, kredi kartı dönem borcuna göre referans orana bağlı olarak farklılaştırdı. Faiz oranları, 24 Ekim'de açıklanacak ve 1 Kasım'da yürürlüğe girecek. Referans oranının aynı kalması durumunda, kredi kartı borçları için azami faiz oranları 25 bin liranın altında yüzde 3,50, 25 bin-150 bin lira arasında yüzde 4,25 ve 150 bin liranın üzerindeki borçlarda yüzde 4,75 olacak.

Nakit Çekim Faiz Oranı Sabit

Kredi kartlarıyla nakit çekimlerde uygulanan azami akdi faiz oranı ise yüzde 5 olarak sabit tutuldu. Bu düzenlemeler, kredi kartı borçlarının ödenebilirliğini artırmayı ve bireysel borçluların mali yükünü hafifletmeyi amaçlıyor.