Kocaeli Üniversitesi, "araştırma üniversitesi" statüsünü kazanmak için 32 kriteri yerine getirmeye yönelik çalışmalara hız vererek, araştırma kapasitesini güçlendiriyor.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ), Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) belirlediği 32 kriteri karşılayarak "araştırma üniversitesi" olma hedefine adım adım yaklaşıyor. KOÜ, YÖK tarafından 2023 yılı Aralık ayında "Aday Araştırma Üniversitesi" statüsüne layık görülen altı üniversite arasında yer aldı. 2 yıllık izleme süreci sonunda belirlenen kriterleri karşılayan üniversiteler, tam araştırma üniversitesi statüsü kazanacak.

Araştırma Kapasitesini Artırma Çalışmaları

KOÜ Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, üniversitenin araştırma üniversitesi statüsünü kazanma yolunda büyük adımlar attığını vurguladı. Rektör Cantürk, patent sayılarının artırıldığını, yayın sayılarının 800 ila 1000 arasında çıkacağını ve uluslararası öğretim üyesi sayısında artış yaşandığını ifade etti.

Cantürk, sadece araştırma üniversitesi olmak değil, araştırma kültürünü benimseyen bir üniversite olmanın esas hedef olduğunu belirtti. "Araştırma kültürünü güçlendirecek çalışmalar yapıyoruz. Patent başvurularına ödeme desteği sağlıyoruz ve proje üretimi için bir ortam oluşturduk." dedi.

Yeni Araştırma Merkezi Kuruluyor

Araştırma süreçlerini daha da geliştirmek adına KOÜ, yeni bir bina inşa ediyor. Cantürk, 2023 Aralık ayında tamamlanması planlanan bu bina ile üniversitenin araştırma fonu, teknoloji transfer ofisi ve merkez laboratuvarının aynı çatı altında toplanacağını belirtti. Ayrıca, bu laboratuvarın sanayicilere hizmet vereceğini ve dışa bağımlılığı azaltacak donanımlara sahip olacağını söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modelini Anlattı Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modelini Anlattı

KOÜ'nün Kentin Marka Değerine Katkısı

Rektör Cantürk, Kocaeli Üniversitesi'nin araştırma üniversitesi statüsüne ulaşmasının hem üniversiteyi hem de kenti güçlendireceğini ifade etti. Cantürk, KOÜ'nün sanayicilerle işbirliğini artırarak daha fazla proje üretmeyi hedeflediğini ve bu süreçte YÖK ve TÜBİTAK tarafından daha fazla destek alacaklarını da sözlerine ekledi.

Kaynak: aa