Türk kültürünün önemli zanaatlarından keçecilik, modern yaklaşımlarla yeniden hayat buluyor. 34 yıldır keçecilik yapan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’na kayıtlı ilk kadın keçe ustası Ayfer Güleç, ekolojik moda ürünleriyle mesleği modern insanlara sevdirmeyi hedefliyor.

Ayfer Güleç’in Keçeciliğe Yolculuğu

İzmir’in Seferihisar ilçesinde yaşayan Ayfer Güleç, 34 yıldır keçecilik mesleğini sürdürüyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Resim Bölümü mezunu olan ve öğretmenlik geçmişine sahip Güleç, 60 yaşında yüksek lisansını tamamladı. Keçeciliğe, ailesine destek olmak isteyen ustası Muharrem Şengül’ün teşvikiyle başladı ve geleneksel keçeciliği modern ürünlerle birleştirerek yeniden canlandırdı.

“Keçe, Anadolu’nun ruhunu yaşatan bir kültür ürünü. Ekolojik bir malzeme olan keçeyi modern moda ürünlerine dönüştürerek, mesleğin devamlılığına katkı sağlıyorum,” diyen Güleç, 2011 yılında Seferihisar’da bir atölye açtı.

Kadınlara ve Gençlere İlham Oluyor

Güleç, Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı unvanıyla, atölyesinde kadınlara keçecilik öğretiyor. Bugüne kadar 7 çırak yetiştiren Güleç, çırağının bir kısmının kendi markalarını oluşturduğunu, bazılarının ise halk eğitimde öğretmenlik yaptığını belirtti.

"Kültür elçisi olarak hem yöremizi hem de kültürümüzü ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtıyorum. Anadolu’daki kültürel mirasların korunması, sabır ve sevgiyle bu mesleklerin yaşatılmasına bağlıdır."

Dede Mesleğini Yaşatmayı Planlayan Süleyman Kumcu

Türkiye'nin en soğuk yeri, -28,2 derece ile Erzurum Tekman oldu Türkiye'nin en soğuk yeri, -28,2 derece ile Erzurum Tekman oldu

Keçeciliği ailesinden öğrenen Süleyman Kumcu da, Ayfer Güleç’in atölyesinde çalışarak mesleğini sürdürüyor. Babasının pandemide vefatının ardından atölyeyi devralmayı planlayan Kumcu, bu zanaatı oğluna da öğretmek istiyor:

“Modern keçeyle geleneksel motifleri bir araya getirip dede mesleğimizi yaşatmayı hedefliyoruz.”

Keçeciliğin Geleceği

  • Ekolojik Ürünler: Keçe, çevre dostu yapısıyla modern tüketim ihtiyaçlarına uygun hale getiriliyor.
  • Kadın İstihdamı: Atölyelerde kadınlara yönelik eğitimler ve üretim imkanları sağlanıyor.
  • Kültürel Tanıtım: Keçecilik, fuar ve festivallerle uluslararası alanda tanıtılıyor.

Kaynak: dha