Bursa'da 7 yaşındaki Aslıhan, sattığı dergilerle Gazzeliler için 40 bin lira topladı Bursa'da 7 yaşındaki Aslıhan, sattığı dergilerle Gazzeliler için 40 bin lira topladı

Kahramanmaraş’ta deprem riski taşıyan ve taşımayan bölgeler, bilimsel çalışmalar ışığında belirlendi. Fay zonları üzerinde önlem alınacak alanlar oluşturuldu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş'ta gerçekleştirilen geniş çaplı saha çalışmalarına dayanan etüt raporunu kamuoyuna duyurdu. 6 Şubat depremleri sonrasında 11 ilde başlatılan mikrobölgeleme çalışmaları kapsamında Kahramanmaraş’ın 7 bin 854 hektarlık alanında fay hatları ve deprem riski incelendi.

Bakan Kurum, yapılan bilimsel incelemelere göre fay zonlarının deprem üretme potansiyelinin bulunmadığı bazı bölgelerin "Önlemli alan" olarak ilan edildiğini belirtti. Bu alanlarda, belirlenen tedbirler doğrultusunda güvenli yerleşim alanları oluşturulabileceğini söyledi. Bu önlemler doğrultusunda yapılaşmanın artık bu alanlarda mümkün olacağı vurgulandı.

Fay Sakınım Bandı Belirlendi

Bakan Kurum, kentteki bazı segmentlerde deprem üretme riski tespit edildiğini ve bu bölgelerde yapılaşmaya izin verilmeyeceğini açıkladı. Özellikle Afşar Mahallesi'nden başlayıp Hayrullah Mahallesi'ndeki stadyuma kadar uzanan bölgede, deprem üretme riski taşıyan fay hatları bulunduğu için 70 metre genişliğinde fay sakınım bandı bırakıldığını belirtti.

Belediyeler İmar Planlarını Revize Edecek

Elde edilen Mikrobölgeleme Etüt Raporu doğrultusunda, ilgili belediyelerin imar planlarını revize etmesi gerektiğini belirten Bakan Kurum, yapılaşmanın bu yeni planlamalara göre gerçekleştirileceğini vurguladı. Kahramanmaraş’ın güvenli yapılaşma süreciyle ilgili olumlu gelişmeleri eylül ayı içinde paylaştıklarını dile getirdi.

Konut İnşaatları Devam Ediyor

Bakan Murat Kurum, kentte süren inşaat çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Şu ana kadar 20 bin 764 ev ve iş yeri hak sahiplerine teslim edildi. 2023 yılı sonuna kadar ise 32 bin 255 konutun daha teslim edilmesi planlanıyor. Bakan Kurum, toplamda 45 bin 347 konut ve iş yerinin inşaat çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Bu gelişmelerin Kahramanmaraş’ın yeniden inşası sürecinde önemli bir adım olduğu vurgulandı.

Kaynak: dha