Ardahan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanı Prof. Dr. Semra Çevik, kadına karşı şiddet ve kadın cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla hazırladığı yeni sergisi “Sessizliğin Sesi” ile sanatseverlerle buluşacak. Şiddet mağduru kadınların acılarını yansıtan 37 kadın portresi ve 3 erkek portresi ile toplam 40 eserin yer aldığı koleksiyon, 7 Kasım’da Ankara’daki Keskinok Sanat Vakfı’nda açılacak. Prof. Dr. Çevik, bu eserleriyle toplumun bu sorununa dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Şiddet Mağduru Kadınları Portrelerle Anlatma Çabası

1990’ların sonundan bu yana kadına yönelik şiddet konusunu işleyen Prof. Dr. Semra Çevik, geçmişte “Kadının Adı Yok” ve “Etkisiz Eleman” başlıklı sergileriyle de kadına karşı işlenen suçlara karşı farkındalık oluşturdu. “Sessizliğin Sesi” adlı yeni sergisi ile kadına şiddeti, kadınların yaşadığı acıyı, çaresizliği ve sessizliğin ardındaki çığlığı portreler aracılığıyla anlatmayı hedefleyen Çevik, eserlerinde pastel ve karışık teknikler kullandı.

“Bu Acıyı Bizzat Yaşadım ve Sanata Döktüm”

Kendi de şiddet mağduru olan Prof. Dr. Çevik, bu mağduriyetleri sanat yoluyla ifade etmenin derin bir anlam taşıdığını belirtti. “Kadınlar olarak mesleki ve psikolojik anlamda gizli şiddetlere maruz kalıyoruz,” diyen Çevik, bu tecrübelerden esinlenerek, kadınların yaşadığı zorlukları tuvale aktarmaya karar verdiğini söyledi. Çevik, bu sergiyle birlikte üçüncü kez şiddet mağduru kadınlara dair çalışmalarını sanatseverlerle buluşturacak.

Gözler ve Yüzler Üzerinden Anlatılan Hikayeler

Prof. Dr. Çevik, portrelerde özellikle gözleri ön plana çıkararak duyguları yansıtmaya çalıştığını dile getirdi. Bazı portrelerde ise gözlerin yer almamasının, kadınların görmek istemediği, yaşadığı acı dolu süreçleri simgelediğini belirtti. Çevik, “Kadınların ruhlarındaki acıyı yansıtıyorum, bu portreler adeta onların sesi oluyor,” diye konuştu.

Oksimoron Kavramı: “Sessizliğin Sesi” ile Zıtlıkların Uyumu

Serginin ismini “Sessizliğin Sesi” olarak seçen Prof. Dr. Çevik, oksimoron kavramından etkilenerek bu adı tercih ettiğini belirtti. Sessizlik ve ses arasındaki zıtlıkla kadın ve erkek arasındaki karşıtlığı eserlerinde işlemeye çalıştığını ifade etti. Çevik, eserlerini hazırlarken bu konu üzerine derin okumalar yaptığını ve 2021’den beri bu projenin üzerinde düşündüğünü ekledi.

Tekirdağlı balıkçılar hamsi ve istavrit umuduyla Karadeniz'e gidecek Tekirdağlı balıkçılar hamsi ve istavrit umuduyla Karadeniz'e gidecek

Kadın Sorunlarına Sanat Yoluyla Dikkat Çekme Amacı

Prof. Dr. Semra Çevik, “Sessizliğin Sesi” sergisiyle şiddet mağduru kadınların sesi olmayı hedefliyor. Sergi, kadınların yaşadığı zorlukları ve toplumda süregelen şiddet sorununa dikkat çekmeyi amaçlayan 40 portreyle, 7 Kasım’da sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Prof. Dr. Çevik’in eserleri, kadınların yaşadığı acıları, toplumun göz ardı ettiği sessiz çığlıkları sanatla görünür kılmayı amaçlıyor.

Kaynak: dha