Niğde’de bu yıl kışlık patates hasadı, iklim değişikliğinin etkisiyle olması gerekenden 25 gün erken başladı. Normalde yazlık patateslerle farklı dönemlerde hasat edilmesi gereken kışlık patatesler, bu yıl aynı dönemde hasat edilince, fiyatlar önemli ölçüde düştü. Ekim alanlarının genişlemesi ve arz fazlası nedeniyle patatesin fiyatı tarlada 4-5 liraya kadar geriledi.

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, geçen yıl patates fiyatlarının yüksek olmasının çiftçileri daha fazla ekim yapmaya teşvik ettiğini ve bu yıl yüzde 31 oranında daha fazla ekim yapıldığını söyledi. Kentte bu yıl 1 milyon 50 bin ton patates rekoltesinin beklendiğini ifade eden Kenar, “Patates üreticileri zor durumda. Fiyatların düşük olması, iklim etkisi, erken hasat ve arz fazlasından kaynaklanıyor. Yazlık ve kışlık patateslerin aynı zamanda hasat edilmesi, fiyatları olumsuz etkiledi,” dedi.

İhracat Sorunları

Geçen yıl getirilen ihracat kısıtlamasının, bu yıl pazar kaybına yol açtığını belirten Kenar, ihracatçıların Orta Doğu ülkelerine ürün gönderme konusunda zorluklar yaşadığını ifade etti. "Geçen yıl ihracat kısıtlaması nedeniyle bu bölgelere ürün gönderilememişti, bu da pazar kaybına neden oldu. Şu anda ihracatçılar konteyner bulmakta da zorlanıyor, çünkü sıcak iklimlere patates göndermek için soğutucu depolar gerekiyor,” diye ekledi.

Üreticinin Beklentisi

Veli Kenar, üreticilerin maliyetlerini karşılayabilmesi için patates fiyatlarının en az 8-10 lira seviyelerinde olması gerektiğini vurguladı. “Bazı zincir marketler, tedarikçilerine fiyatları önceden belirtiyor ve bu düşük fiyatlar çiftçilerimizi zorluyor. Eğer bu durum devam ederse önümüzdeki yıllarda patates ekiminde ciddi sorunlar yaşanacak,” dedi. Çiftçiler, devletin bu konuda adım atmasını bekliyor.

DSİ bütçesinin yüzde 95'i toprak ve su kaynaklarının yönetimine ayrıldı DSİ bütçesinin yüzde 95'i toprak ve su kaynaklarının yönetimine ayrıldı

Niğde, Türkiye'nin patates üretiminde önemli bir yer tutarken, bu yıl yaşanan arz fazlası ve iklim değişikliği gibi faktörler, sektörde büyük zorluklara neden oluyor.

Kaynak: dha