Bitlis'in Ekinli köyünde yaşayan Mahmut Çoban (65), babasından kalan 4 dönümlük araziyi hobi amaçlı elma yetiştiriciliği için değerlendirdi. 10 yıl önce elma fidanları dikerek başladığı bu hobi, yıllar içinde meyve vererek düzenli bir hasada dönüştü. Çoban, "Golden, Arap kızı, Starking ve Arjantin türlerinde elmalar yetiştiriyorum ve bu yılki verim çok yüksek. Allah’a şükür, bu yıl iyi bir hasat sezonu geçirdik," dedi.

Doğu Karadeniz'e Kuvvetli Yağış ve Kar Uyarısı! Dikkatli Olun Doğu Karadeniz'e Kuvvetli Yağış ve Kar Uyarısı! Dikkatli Olun

Pazar Sıkıntısı Yaşıyor

Elde ettiği elmaları başta eş, dost ve akrabalarına dağıttığını ifade eden Mahmut Çoban, yüksek verim elde etmeye başlayınca satış yapma gereği duyduğunu belirtti. Ancak düzenli bir pazar ortamı olmaması nedeniyle ürünlerini düşük fiyatlarla manavlara ve çevre illere satmak zorunda kaldığını ifade eden Çoban, “Bölgemizde pazar eksikliği büyük bir sorun. Ticaretini yapanların daha iyi koşullarda üretim yapabilmesi için düzenli bir pazar sağlanmalı,” diye konuştu.

4 Dönümlük Araziden Yıllık 7-8 Ton Elma

Mahmut Çoban, dört dönümlük arazisinde elma yetiştiriciliğini sürdürüyor ve yıldan yıla artan üretimi ile bu yıl 7-8 ton hasat yaptığını belirtiyor. Çoban, “Bizler hobi olarak bu işi yapıyoruz; ancak düzenli bir pazar olursa ticaretini yapan kişiler için çok daha verimli sonuçlar elde edilebilir,” diyerek pazar olanaklarının genişletilmesi temennisinde bulundu.

Kaynak: dha