Erzurum’un geleneksel kıyafeti ehram, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Kırkıncıoğlu ve yüksek lisans öğrencisi Sibel Özdemir tarafından modern şapka tasarımlarında yeniden hayat buldu. "Kültürel Mirasım Şapkamda" projesiyle ehram, modaya uyarlanarak gençlerin ve her yaştan insanların tercih edebileceği bir hale getirildi.

Fidan'dan Blinken'a Acil Ateşkes Çağrısı Fidan'dan Blinken'a Acil Ateşkes Çağrısı

Kültürel Değerin Modernize Edilmesi

Erzurum’da, koyun yününden dokunan ehram kullanılarak yapılan 35 şapka, Erzurum Kongre Binası’nda sergilendi. Sergi, katılımcıların büyük ilgisini çekti. Dr. Zeynep Kırkıncıoğlu, “Geleneksel ehramı modern bir tasarımla buluşturarak, gençler ve soğuk iklimde yaşayan herkesin kullanabileceği bir aksesuar haline getirdik. Kültürel sürdürülebilirlik için ehramı modaya uyarlamak istedik” dedi.

Sürdürülebilir Tasarımla Kültür Yaşatılıyor

Kültürel sürdürülebilirliğin önemine değinen Kırkıncıoğlu, “Bu projeyle ehramı sadece sandıklardan çıkarmakla kalmayıp, kültürel ekonomiye de katkı sağlamayı hedefliyoruz. Modern dünyada geçmişle bağ kurarak, geleneksel dokumalarımızı geleceğe taşımak istiyoruz” diye ekledi. Astarında pamuklu ve polar kumaş kullanılan şapkalar, soğuk iklim koşullarında yaşayanlar için ideal bir çözüm sunuyor.

"Kültürel Mirasım Şapkamda" Projesi

Serginin yürütücüsü Sibel Özdemir de, “Bu proje ile ehramın günümüzdeki kullanımını artırmayı ve geleceğe taşımayı amaçladık. Ehramdan şapka tasarımları yaparak kültürel mirasımızı yaşatmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: dha