Edirne'de kar etkisini artırdı Edirne'de kar etkisini artırdı

ANKARA'da basın mensuplarına yönelik yapay zeka programlı genel sağlık taraması yapıldı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nde (TGC) düzenlenen etkinlik kapsamında, gazeteciler kalp hastalıklarının tanı ve tedavi takibinde kullanılan yapay zeka programı ile genel sağlık taramasından geçirildi. Bilgisayar Mühendisi Abdullah Çekin ile Kardiyoloji Uzmanı Dr. Esat Çekici'nin kontrolünde yapılan taramada, yapay zeka destekli akıllı elektrokardiyografi (EKG) cihazı kullanıldı.

'YÜZDE 90'IN ÜZERİNDE DOĞRULUK ORANI VAR'

Dr. Esat Çekici, dünyanın pek çok bölgesinde kalp hastalıkları nedeniyle yaşanan ölümlerin 1'inci sırada olduğunu belirterek, "Bu durum Türkiye'de ise biraz daha vahim. Türkiye, en son yayınlanan bir istatistikte yüzde 10,8 oran ile kalp krizi kaynaklı ölümlerde Avrupa ülkeleri arasında 1'inci sırada yer alıyor. Eskiden kalp hastalıklarını ileri yaşlarda bekliyorduk; ancak günümüzde maalesef biraz da modern yaşamın getirdiği değişiklikler, belki de Kovid-19 pandemisinin etkisiyle kalp krizi artık yaş, cinsiyet, statü ayırt etmez hale geldi. Yani çok genç birisi hayatının baharında halı saha maçı yaparken, uzun yol şoförleri, pilotlar sefer esnasındayken veya doktorlarımız sokak ortasında, sanatçılarımız sahne ortasında ansızın kalp krizi geçirerek hayatını kaybedebiliyor. Halbuki erken tanı olanaklarıyla kalp krizi riskini önceden tespit edilip önlenebilmesi mümkün. Bu amaçla artık arkamızda yapay zekanın desteğini alabiliyoruz. Yapay zeka gerçekten tıpta devrimsel değişiklikler vaat ediyor. Bugün de biz yapay zeka destekli vektör kardiyografi metodu sayesinde alternatif metodların aksine hiçbir ilaç uygulaması, iğne uygulaması, koşu bandı, efor uygulaması gibi bir şey gerekmeden 4 dakika gibi kısa bir sürede yüzde 90'ın üzerinde bir doğruluk oranı ile kalp damar hastalıklarını erken dönemde tespit edip kalp krizi geçirmeden evvel önleme imkanına sahibiz" ifadelerini kullandı.

'OLUMLU GERİ DÖNÜŞLER ALIYORUZ'

Bilgisayar mühendisi Abdullah Çekin ise dünyanın pek çok yerinde yapay zeka ile ilgili gelişmelerin yaşandığını kaydederek, "Gerek Çin'den gerek Amerika'dan karşılıklı yapay zeka atılımları geliyor. Biz de Almanya'da sağlık alanına özel geliştirilmiş bir yapay zekanın Türkiye disribütörlüğünü yapıyoruz. Ne yapıyor bu yapay zeka? Aslında 4 dakika içerisinde insanların vücudundaki elektrik sinyallerini, kalbindeki elektrik sinyallerini tanıyarak erken dönemde, daha kalp krizi gelişmeden bunu tahmin etmeye yarıyor. Şu an Türkiye'de birçok merkezde uygulanıyor. Çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. Birçok kalp krizini daha erken evrede, çok öncesinde tespit etmiş bulunuyoruz" açıklamasında bulundu. (DHA)

Kaynak: dha