İstanbul'da Cumhuriyet Bayramı'nda toplu ulaşım ücretsiz İstanbul'da Cumhuriyet Bayramı'nda toplu ulaşım ücretsiz

Fiziksel aktivite, vücut direncini artırarak enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Sağlık Bakanlığı, düzenli hareketin enfeksiyon riskini azalttığını vurguluyor.

Fiziksel aktivitenin sağlık üzerindeki olumlu etkileri her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. Araştırmalar, fiziksel olarak aktif olmanın vücut direncini artırarak enfeksiyonlara karşı koruma sağladığını ortaya koyuyor. Sağlık Bakanlığı, 6 Ekim Dünya Yürüyüş Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Uluslararası Herkes İçin Spor Federasyonu (TAFISA) tarafından 1991’den bu yana her yıl Ekim ayının ilk hafta sonunun Dünya Yürüyüş Günü olarak kutlandığını belirtti.

Obezite ve Hareketsizlikle Mücadele

Açıklamada, obezite ve fiziksel hareketsizliğin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğu vurgulanarak, yaşamın her alanında hareketli olmanın gerekliliği ifade edildi. Fiziksel aktivitenin sadece beden sağlığı üzerinde değil, aynı zamanda ruh sağlığı, sosyal gelişim ve yaşlılık üzerindeki olumlu etkilerine de dikkat çekildi.

Bağışıklık Sistemini Destekliyor

Fiziksel aktivitenin, vücut direncini artırarak enfeksiyonlara karşı koruma geliştirdiği, hareketsiz bireylerde enfeksiyon görülme olasılığının daha fazla olduğu belirtildi. Sağlık Bakanlığı, bağışıklık sistemini destekleyen önemli etmenlerden birinin düzenli fiziksel aktivite olduğunu vurguladı.

Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması'na Göre Hareketsizlik Yaygın

Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (TBSA) 2017 sonuçlarına göre, Türkiye’de 15 yaş ve üzeri bireylerin yaklaşık %40’ı yeterli düzeyde fiziksel aktivite yapmıyor. Günlük oturarak veya uzanarak geçirilen zamanın 15 yaş üstü erkekler için ortalama 384,5 dakika, kadınlar için ise 374,1 dakika olduğu açıklandı.

Fiziksel Aktivite Rehberi

Sağlık Bakanlığı, yetişkinlerin haftada en az 5 gün, 30 dakika; 5-17 yaş grubu çocukların ise günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapmalarını önerdi. Ayrıca, sağlık sorunları olan bireylerin, uygun fiziksel aktiviteler hakkında hekimlerine danışmaları gerektiği ifade edildi.

Kaynak: aa