Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, fındık piyasasında hakim durumdaki şirketlerin davranışlarını yakından takip ettiklerini ve rekabetçi yapıyı bozucu uygulamaların hızla yaptırıma konu olacağını belirtti. Küle, fındık sektöründe aldıkları taahhütlerin işlemesi için yerleşik teşebbüslerin yapıcı ve işbirlikçi bir tutum sergilemelerinin önemini vurguladı.

Fındık Piyasasında Rekabetçi Yapının Korunması Öncelik

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, fındık piyasasında hakim durumda bulunan şirketlerden aldıkları taahhütleri ve sektörde yaşanan gelişmeleri AA muhabirine değerlendirdi. Küle, özellikle piyasalardaki rekabetçi yapının korunması için atılan adımların büyük önem taşıdığını vurguladı. Piyasa hakimiyetini kötüye kullanan firmaların ticari stratejilerinin ve davranışlarının sıkı denetim altında olduğunu belirten Küle, bu davranışların önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti.

Tedarik Zincirinde Darboğaz Yaratan Uygulamalara Karşı Mücadele

Küle, piyasada rekabeti zedeleyen uygulamaların özellikle tedarik zincirinde darboğaz yarattığını belirtti. "Rekabetçi yapı" kavramının önemine değinen Küle, piyasaların kendini besleyen ve inovasyonu teşvik eden bir yapıda olması gerektiğini vurguladı. Bu yapının sağlanması için hakim oyuncuların işbirliği yapması ve piyasa girişlerini kolaylaştıracak politikalar geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Fındık Piyasasında Yakın Takip

Fındık piyasasındaki gelişmelere de değinen Küle, özellikle tarım sektörünün stratejik önemini vurguladı. Mart ayında, fındık sektöründeki hakim firmalardan taahhütler aldıklarını hatırlatan Küle, o zamandan bu yana söz konusu firmanın alım politikaları, ticari stratejileri ve davranışlarını yakından takip ettiklerini belirtti.

Başvurular Değerlendiriliyor

Son bir aydır sektörden çeşitli başvurular aldıklarını dile getiren Küle, bu başvuruların dikkatle değerlendirildiğini ve endişelerin hızla giderilmesinin önemine dikkat çekti. Fındık sektöründe yapısal sorunların çözülmemesi halinde daha kapsamlı müdahalelerin gerekebileceğini belirten Küle, taahhütlerin ruhuna aykırı olan uygulamaların yaptırıma tabi tutulacağını söyledi.

Yerleşik Oyunculara Uyarı

Fındık piyasasında yerleşik oyuncuların işbirliği ve yapıcı yaklaşımlarının önemine vurgu yapan Küle, piyasada rekabetçi unsurların baskı oluşturduğu bir yapının var olması gerektiğini belirtti. Aksi takdirde, binlerce üretici ailenin gelirinin dayandığı bu sektörde, daha makro müdahalelerin devreye girebileceğini ifade etti.

Borsa günü düşüşle tamamladı Borsa günü düşüşle tamamladı

Kaynak: aa