Sanayi ve teknolojinin hızlı gelişimi, yapay zeka sistemleri, bilgisayar ağları ve otomasyon sislemlerinin gelişmesi, çalışanlar için iş bulmayı, firmalar içinse kalifiye eleman bulma sorununu her geçen gün daha fazla büyütüyor. Artık hiçbir şey eskisi gibi değil. Her yıl binlerce genç iş aramak için kapı kapı dolaşıyor. Ancak firmalar da önüne geleni buyur ederek işe almıyor. Firmalar artık eleman aradıkları sahada ince eleyip sık dokuyorlar. Çalıştıracakları eleman için bir takım beklentileri var.

Peki bir firmanın size işe alabilmesi için sizde arayacakları özellikler nelerdir? Firmaların beklentileri nelerdir? Ne yaparsanız firmaların gözüne girerek onların takımlarında yer alabilirsiniz?

Firmaların öncelikli tercihi verilen işi en iyi şekilde yapabilecek kişiyi takımlarına  almaktır. Firmaya en çok katkıyı sağlayacak kişi öncelikli tercihleri olacaktır. Bunu belirlemek için de onların da bir kriter listesi var.

Her iş için alınacak elemanlarda aranacak özellikler belirgin farklılıklar oluşturuyor. Öncelikle işe alınacak eleman işin doğasına, faaliyet alanına, organizasyon şekline göre değişir. Bu durumda kişisel özellikleriniz ve eğitim durumunuz çok belirleyici bir kriter olacaktır.  Bazı işlerde eğitim durumunuz, bazılarında ise kişisel özellikleriniz ağır basacaktır.

Stolttenberg gider ayak Türkiye'nin önemini anlattı Stolttenberg gider ayak Türkiye'nin önemini anlattı

Firmalar sizi değerlendirirken çalıştıracakları sahaya uygun olup olmadığınıza bakacaktır. Elbette burada fizik yapınız bile devreye girecektir. Şirketlerin en fazla dikkat ettiği kriterleri şu şekilde sıralayabiliriz.

-        Kişilik … Kişilik kriterleri içerisinde iş görüşmesi esnasındaki öz güveniniz, heyecanınız, soğukkanlılığınız, ağırbaşlılığınız, güleryüzlülüğünüz, esnekliğiniz, espri anlayışınız işveren açısından son derece önemlidir. Tüm bu saydıklarımızı işverene en iyi şekilde yansıtmalısınız.

-        Muhakeme … İşverenle görüşmeniz esnasında davranışlarınızdaki olgunluk, olaylar ve insanlar karşısındaki yargı yürütme şekliniz işveren açısından son derece önemlidir. Asla acemice davranmayın, iki düşünüp bir söyleyin…

-         İletişim Becerileriniz…görüşme esnasında sizinle görüşen kişi ya da kişiler, kendileriyle olan iletişim becerinizi hem sözlü hem de yazılı olarak görmek isteyebilirler. Karşınızdaki kişinin sizden ne istediğini iyi anlamalı ve iletişimini ona göre şekillendirmelisiniz.

-        Liderlik… toplum ya da takım içerisinde lider kişiliğe sahip olmak çok kolay değildir. Ancak çevrenizdeki ya da takımınızdaki kişileri veya yaptığınız işi şekillendirerek yön verebilmek için lider özelliklerine sahip olmalısınız.

-        Başarı… Eğer öğrencilik yıllarınızda ya da bir önceki iş deneyiminizde başarılarınız varsa, bunları ve bu başarıların oluşumunu işverene aktarmalısınız.

-        Problem Çözme: iş hayatı problemlerle doludur. Onun için tüm firmalar ve şirketler problem çözme, sorunları iyi analiz ederek çözüm önerileri çözme noktasında bir adım önde olan elemanı tercih ederler. Problem çözme yeteneğinizi geliştirmelisiniz.

-        Tecrübe… başvurduğunuz iş pozisyonu konusunda yeterli mesleki bilgi ve yeterli ilgiye sahip olmalısınız. Bu alanda daha önce araştırdığınız ve edindiğiniz bilgileri sergilemelisiniz.

-        İş Ahlakı… Firmalar dürüst elemanlar ile çalışmayı sever. İşyerinde kaçmak ya da işi savuşturan değil, sorumluluk alanlar tercih edilir. Çalışan olarak size imalatılan sözleşme hükümlerine uymalı. Verdiğiniz taahhütleri yerine getirmelisiniz.

-        Görünüm… işveren açısında fiziki görünümünüz son derece önemlidir. Kıyafetiniz çalışacağınız işyerine uygun olmalıdır. Mutlaka kendinize çeki düzen verin, erkek ya da bayan olma durumunuza göre fiziki görünümünüze önem verin. Ayrıca işveren karşısındaki konuşma ve tavırlarınız mutlaka pozitif olmalı.

Editör: Haber Merkezi - UK