Ankara'da boşanma aşamasındaki eşi Döne Bozdemir'i öldüren Gafer Bozdemir, uzaklaştırma kararını ihlal ederek cinayeti işledi. Elektronik kelepçe takılıydı. #KadınaŞiddet #Adalet

Ankara'da metro çıkışında boşanma aşamasındaki eşi Döne Bozdemir’i sırtından vurarak öldüren Gafer Bozdemir hakkında, uzaklaştırma kararı ve elektronik kelepçe tedbiri uygulanıyordu. Olay, Bozdemir'in eşini takip ettiği ve uzaklaştırma kararını ihlal ettiği bir süreçte gerçekleşti. Eşine yönelik tehdit ve şiddet geçmişi olan Gafer Bozdemir, cinayeti işlemeden sadece iki gün önce, ihlali nedeniyle üç gün zorlama hapsine çarptırılmıştı. Ancak, bu ceza infaz edilmeden Bozdemir, Sıhhiye Metro İstasyonu çıkışında Döne Bozdemir’i tabanca ile öldürdü.

Elektronik Kelepçe ve Uzaklaştırma Kararı

Döne Bozdemir, 12 Eylül 2023'te şiddet gördüğü gerekçesiyle boşanma davası açmış ve uzaklaştırma kararı ile elektronik kelepçe talebinde bulunmuştu. Ankara 12'nci Aile Mahkemesi tarafından verilen karar doğrultusunda Gafer Bozdemir'e elektronik kelepçe takılmış ve eşine 1000 metreden fazla yaklaşmaması emredilmişti. Ancak Gafer Bozdemir, bu kararı sık sık ihlal ederek eşini tehdit etmeye devam etti. Olaydan sadece iki gün önce eşine yaklaşması nedeniyle mahkeme, Bozdemir'e 3 gün zorlama hapsi cezası vermişti. Ne yazık ki bu ceza uygulanmadı ve Gafer Bozdemir, cinayeti işledi.

Aileden İsyan: "Hapis Cezası Uygulansaydı Kardeşim Ölmeyecekti"

Döne Bozdemir’in ağabeyi Ercan Çelebi, kardeşinin şiddet ve tehditler yüzünden sürekli korku içinde yaşadığını belirterek, yetkililerin ihmalinden dolayı kız kardeşinin hayatını kaybettiğini ifade etti. Çelebi, "O adam 3 gün hapse atılsaydı, kardeşim şu an hayatta olacaktı. 4 çocuk yetim kaldı, biz de bu acıyı yaşamayacaktık" dedi.

Avukat: "Hapis Kararı Yerine Getirilseydi Bu Cinayet Önlenebilirdi"

Döne Bozdemir'in avukatı Pakize Narin Ergan, elektronik kelepçe ile izlenen Gafer Bozdemir’in, olay yerini bilerek seçtiğini ve cinayet anında eşine yakınlaştığında hiçbir uyarı bildirim gelmediğini belirtti. Avukat, "Zorlama hapsi uygulanmış olsaydı, müvekkilim belki de şu an yaşıyor olacaktı. Ne yazık ki bu ihmaller, müvekkilimin hayatına mal oldu" diye konuştu.

Mardin'de tekmeli yumruklu kavga Mardin'de tekmeli yumruklu kavga

Sistemsel Sorunlar

Bozdemir'in, elektronik kelepçeye rağmen takip edilememesi ve uzaklaştırma kararına rağmen cezanın infaz edilmemesi, aile içi şiddet davalarında daha etkin koruma tedbirlerinin uygulanması gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Döne Bozdemir’in ölümü, kadına yönelik şiddetle mücadelede hukuki ve idari süreçlerin daha titizlikle ele alınması gerektiğini ortaya koyuyor.

Gafer Bozdemir, tutuklanarak cezaevine gönderilirken, olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

Kaynak: dha