Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde 2 bin çiftçinin mart-nisan aylarında toprakla buluşturduğu şeker pancarı tohumları, sağlanan yüksek verimle hasat edilmeye başlandı. Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, bu yıl sulama sistemlerindeki yeniliklerin rekolteyi geçen yıla oranla 100 bin ton artırarak 500 bin tona çıkardığını belirtti.

Şeker pancarı hasadı, modern tarım makineleriyle yapılırken makinelerin ulaşamadığı alanlarda çiftçiler, geleneksel tarım aleti olan 'dirgen' ile söküm işlemini sürdürüyor. Toplanan pancarlar, kamyon ve traktörlerle şeker fabrikalarına taşınıyor.

TürkTraktör'den yılın üçüncü çeyreğinde 5,1 milyar net kar TürkTraktör'den yılın üçüncü çeyreğinde 5,1 milyar net kar

Sulama Yöntemi Verimliliği Arttırdı

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Bulut, tarımda Elbistan’ın önemli bir konumda olduğunu ifade ederek, bu yıl çiftçilerin sulama sistemlerinde yağmurlama ve damlama yöntemine geçtiğini söyledi. Bu değişikliğin verimi yükselttiğini belirten Bulut, “Geçen sene topraklar salma suyla sulandığı için verim düşüktü, ancak bu yıl kırsal kesimlerde bile yağmurlama ve damlama sistemi kullanılmasıyla rekolte arttı” dedi.

Şeker Üretiminde Artış Bekleniyor

Bulut, şeker pancarı rekoltesindeki artışın şeker üretimini de olumlu etkileyeceğini vurguladı: “Geçen yıl 40 bin ton civarında olan şeker üretimimizin bu yıl 50 bin ton civarına ulaşmasını bekliyoruz.” Çiftçilerden Resul Gerek ise hasat veriminden memnun olduklarını ifade ederek, “Her bir şeker pancarımız 7-8 kilo geliyor” şeklinde konuştu.

Bu yılki başarılı hasatla, Elbistan çiftçileri hem üretimde hem de verimlilikte güçlü bir sezon geçirmeyi hedefliyor.

Kaynak: dha