Kahramanmaraş depremlerinde hasar gören 1600 yıllık Saint George Kilisesi’nin kubbesi restore edilerek vinçle yerine yerleştirildi.

Diyarbakır’da bulunan ve Kahramanmaraş merkezli depremlerden ağır hasar alan 1600 yıllık Saint George Kilisesi’nin restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın başlattığı restorasyon kapsamında, kilisenin yaklaşık 100 yıldır olmayan kubbesi yeniden yapılarak yerine yerleştirildi.

Restorasyon Süreci ve Kubbenin Yeniden İnşası

Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Koç, kilisenin zarar gören kubbesinin yeniden inşa edilerek ziyaretçilerin zihninde yer eden gökyüzü bağlantısını bozmadan doğal etkenlerden korunmasını sağlamak amacıyla şeffaf bir kubbe yaptıklarını belirtti. 40 metre çevre genişliğinde ve 14 metre çapındaki şeffaf kubbe, ahşap konstrüksiyon üzerine polikarbon malzeme kullanılarak inşa edildi. Kubbenin yerleştirilmesiyle restorasyon çalışmalarının yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

Harris: Trump başkan olsaydı, Vladimir Putin Kiev'de oturuyor olacaktı Harris: Trump başkan olsaydı, Vladimir Putin Kiev'de oturuyor olacaktı

Saint George Kilisesi'nin Tarihi ve Önemi

Romalılar tarafından 1600 yıl önce yönetim kilisesi olarak inşa edilen Saint George Kilisesi, zamanla farklı dönemlerde çeşitli müdahalelere uğradı. 1930'lu yıllardan sonra kubbesi zarar gören kilise, bugüne kadar açıkta kalmıştı. Kilisenin restorasyon çalışmaları, hem yapının tarihi dokusunu koruma hem de sanat galerisi olarak işlevini devam ettirme amacı taşıyor.

Restorasyonun Devam Eden Çalışmaları

Cemil Koç, kubbenin yanı sıra yapının ahşap doğramaları, iç ısıtma ve aydınlatma sistemlerinin de yapıldığını belirtti. Yapısal güçlendirmeler ve diğer restorasyon çalışmaları da tamamlanarak yıl sonuna kadar kilisenin tekrar sanat galerisi olarak hizmet vermesi planlanıyor.

Kaynak: dha