Danimarka’da siyasi partiler, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında tarım arazilerinin yüzde 10’unu orman ve doğal yaşam alanlarına dönüştürme ve 20 yıl içinde 1 milyar ağaç dikme konusunda anlaştı. Bu adımın, gübre kullanımını azaltmak ve sera gazı emisyonlarını düşürmek için önemli bir hamle olduğu belirtildi.

Meteorolojiden 16 il için "sarı kodlu" sağanak ve kar uyarısı Meteorolojiden 16 il için "sarı kodlu" sağanak ve kar uyarısı

"Yeşil Üçlü Anlaşması" İmzalandı

Sosyal Demokratlar, Liberaller ve Ilımlılar’dan oluşan hükümet; Sosyalist Halk Partisi, Muhafazakâr Halk Partisi, Liberal İttifak ve Sosyal Liberal Parti ile bir mutabakata vardı. "Yeşil Üçlü Anlaşması" adı verilen bu plan, sera gazı emisyonlarını 2030’a kadar yüzde 70 oranında azaltmayı hedefliyor.

Bütçe ve Yasal Değişiklikler

Hükümet, tarım arazilerinin dönüştürülmesi ve çiftçilerden arazi satın alınması için bütçeden 6,1 milyar dolar ayrılacağını duyurdu. Bu kapsamda gerekli yasal düzenlemeler yapılacak. Planın uygulanması için kurulan Danimarka Yeşil Üçlü Bakanlığı, bu süreci yönetecek.

Danimarka’nın Doğası Değişiyor

Danimarka Yeşil Üçlü Bakanlığı’nın başkanı Jeppe Bruus, projenin Danimarka’nın doğasını büyük ölçüde değiştireceğini ifade ederek, “Bu, 1864 yılında sulak alanların kurutulmasından bu yana ülkenin doğasında görülen en büyük dönüşüm olacak” dedi.

Sera Gazlarına Vergi Getiriliyor

Haziran ayında alınan kararlara göre, Danimarka, 2030 yılından itibaren hayvancılıkla uğraşan çiftçilerden metan gazı salınımı için vergi alacak. Karbon eşdeğeri emisyonun tonu başına 300 kron (43 dolar) vergi ödenecek.

Metan Gazının İklim Üzerindeki Etkisi

Metan gazı, küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 20’sini oluşturuyor. Fosil yakıtlar, çöp ve hayvancılıktan kaynaklanan bu emisyonların azaltılması, Paris İklim Anlaşması’nın hedeflerine ulaşmada kritik öneme sahip.

BM’nin Hedefi: Karbon Nötrlük

Birleşmiş Milletler, küresel sıcaklık artışını 2 santigrat derecenin altında tutabilmek için karbon emisyonlarının 2050 yılına kadar sıfıra indirilmesini hedefliyor. Danimarka’nın attığı bu adım, bu hedefe katkı sunmayı amaçlıyor.

Kaynak: aa