Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin cari açığının milli gelire oranının yüzde 1'in altına düştüğünü açıkladı. Ağustos ayında 4,3 milyar dolarlık cari fazla ile 5 yılın en yüksek rakamı kaydedildi. Yıllık cari açık ise 11,3 milyar dolar oldu. Şimşek, bu düşüşün makro finansal istikrarı güçlendirdiğini ve ekonominin dayanıklılığını artırdığını vurguladı.

Cari Açıktaki Düşüş Devam Ediyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye’nin cari açığının hızla düştüğünü belirtti. Cari açığın milli gelire oranının yüzde 1’in altına gerilediğini paylaşan Şimşek, Ağustos ayında 4,3 milyar dolarlık cari fazla verildiğini ve bunun son 5 yılın en yüksek aylık cari fazlası olduğunu vurguladı.

Temiz enerjide yeni yol haritası sektör yatırımlarına ivme kazandıracak Temiz enerjide yeni yol haritası sektör yatırımlarına ivme kazandıracak

2023 yılı Mayıs ayından bu yana yıllık cari açığın 44,4 milyar dolar azaldığını belirten Şimşek, yıllık cari açığın şu an 11,3 milyar dolara ulaştığını ifade etti.

Portföy Girişleri ve Dış Borç Oranları Güçleniyor

Bakan Şimşek, yılın ilk 8 ayında portföy girişlerinin 24,9 milyar dolara ulaştığını ve banka ile reel sektörün dış borç çevirme oranlarının sırasıyla yüzde 167 ve yüzde 132 olduğunu kaydetti.

"Ekonomimizin Dayanıklılığı Artıyor"

Cari açıktaki düşüş ve dış finansmandaki olumlu gelişmelerin Türkiye'nin makro finansal istikrarını güçlendirdiğini söyleyen Şimşek, bu gelişmelerin ekonominin dayanıklılığını artırdığını belirtti.

Kaynak: dha