Cargill’in çiftçilerin verimliliğini artırmak ve tarımda dönüşümü desteklemek amacıyla başlattığı '1000 Çiftçi 1000 Bereket' programı, 6. yılına girerken verimlilik artışı sağladı ve sosyal yatırımların etkisini 3,72 kat artırdı.

Cargill’in tarım sektöründe sürdürülebilirliği ve çiftçilerin refahını artırmayı hedefleyen ‘1000 Çiftçi 1000 Bereket’ programı, altıncı yılına girdi. 2019 yılında 6 ilde bin 72 çiftçinin katılımıyla başlatılan program, bu yıl 27 şehre ulaştı ve 6 bin 700'ün üzerinde mısır, ayçiçeği ve kanola üreticisine destek verdi. Çiftçilere dijital tarım araçları, ücretsiz eğitimler ve danışmanlık hizmetleri sunulan program, verimlilikte yüzde 24 artış sağladı.

Programın Büyümesi ve Etkisi

2019’da 6 ilde başlayan program, bugün 27 ile ve 910 bin dekarı aşan alana ulaştı. Program kapsamında, çiftçilerin verimini artırmak amacıyla sunulan hizmetler ve eğitimler, çevresel, sosyal ve ekonomik anlamda önemli bir etki yarattı. Yatırımın Sosyal Geri Dönüşü (SROI) yöntemiyle ölçülen etki, 2023 itibarıyla her 1 TL yatırım karşılığında 3,72 TL sosyal getiri sağladı.

Kadın Çiftçilerin Katılımı Artacak

Programın yeni dönem hedefleri arasında kadın çiftçilerin daha fazla dâhil edilmesi yer alıyor. İlk yıl en az 100 kadın çiftçinin katılması ve bu sayının her yıl üç katına çıkarılması hedefleniyor. Zeytin üreticileri de dahil edilerek, kadın çiftçilere yönelik iş sağlığı, güvenliği ve onarıcı tarım eğitimleri verilecek.

Temiz enerjide yeni yol haritası sektör yatırımlarına ivme kazandıracak Temiz enerjide yeni yol haritası sektör yatırımlarına ivme kazandıracak

Cargill, Türk çiftçilerini ve tarım alanındaki iş gücünü dijital ve sosyal dönüşümle desteklemeye devam ediyor.

Kaynak: dha