GENEL

Bilim İnsanları Hatay'da Ölü Deniz Fayı Üzerinde İncelemeler Yapıyor

Altınözü ilçesinde, Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu tarafından yapılan çalışmalar kapsamında, bilim insanları Ölü Deniz Fay Zonu'nda incelemeler yapıyor. 6 Şubat 2023 depremlerinin fay zonuna etkileri araştırılıyor.

Abone Ol

Bilim insanları Hatay'da Ölü Deniz Fayı'nı inceliyor! 6 Şubat depremlerinin fay hattına etkileri araştırılıyor. Türkiye Deprem Tehlike Haritası yenilenecek! #Deprem #ÖlüDenizFayı #Hatay #Paleosismoloji

Hatay'ın Altınözü ilçesi, Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi kapsamında inceleme altına alındı. Bilim insanları, 6 Şubat 2023'teki depremlerin Ölü Deniz Fay Zonu üzerindeki etkilerini araştırmak için Hacıpaşa fay hattında hendekler açarak çalışmalar yürütüyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir'in başkanlığındaki 10 kişilik ekip, fay hattının hareketlerini inceliyor ve analiz için örnekler topluyor.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ölü Deniz Fay Zonu'nun geçmişte de büyük depremler ürettiğini belirterek, fayın henüz kırılmadığını ancak gelecekte büyük bir deprem üretme potansiyeli taşıdığını ifade etti. Elde edilen verilerle, fayın son ne zaman kırıldığını ve gelecekte ne zaman kırılabileceğini belirlemeyi amaçladıklarını belirten Sözbilir, "Fay zonunda 7 ve üzeri büyüklükte depremler yaşanabilir." dedi.

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy ise, proje kapsamında diri fayların kırılma tarihleri, depremlerin tekrarlanma aralıkları ve fayların genel özelliklerinin belirlenmesi üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Türkiye Deprem Tehlike Haritası Yeniden Düzenlenecek

Prof. Dr. Sözbilir, bu projenin tamamlanmasının ardından Türkiye Deprem Tehlike Haritası'nın yeniden düzenleneceğini ve 14 üniversiteden 100'den fazla bilim insanının bu çalışmaya katkı sağladığını belirtti.