İSTANBUL (AA) - Tayland'ın turizm açısından en popüler şehirlerinden Bangkok, sokaklarıyla ziyaretçilerine farklı bir şehir deneyimi sunuyor.

Çin, Malezya, Hindistan, Güney Kore, ABD ve Avrupa ülkelerinden yoğun ilgi gören şehir, kültürel zenginliği, enerjik sokak yaşamı ve dar sokaklarda ilerleyen, "tuk tuk" adı verilen 3 tekerlekli araçlarıyla ziyaretçilerini büyülüyor.

Neon ışıklarıyla süslenmiş binalar kentte modern bir atmosfer oluştururken köşe başlarında Budist rahiplerin meditasyon etkinlikleri şehre mistik bir hava katıyor.

2 PTT görevlisi son yolculuğa uğurlandı 2 PTT görevlisi son yolculuğa uğurlandı

Şehrin kaldırımları kimi zaman pazar yerine dönüşürken kimi zaman da sokak sanatçılarına ev sahipliği yapıyor.

Açık hava mutfakları

Bangkok'un sokakları, kentin damak zevkinin yanı sıra Tayland kültürünün özünü de yansıtan açık hava mutfaklarıyla dikkati çekiyor.

Sabahın erken saatlerinden gece yarısına kadar her köşe başında turistleri karşılayan tezgahlar, ülkedeki yaşam biçimini yansıtıyor.

Bangkok'un Yaowarat Caddesi (Çin Mahallesi), açık havada servis edilen lezzetlerle dolup taşıyor.

Khao San Yolu ise hem turistlerin hem de yerlilerin bir araya geldiği, farklı mutfakları keşfetme noktası olarak öne çıkıyor.

"Pad Thai", "som tam", "mango sticky rice" ile "tom yum" çorbası gibi klasik Tay yemekleri, geleneksel tariflerle hazırlanırken modern tatlar ve yenilikçi sunumlarla tezgahların çeşitliliği artırılıyor.

Nesilden nesile aktarılan tarifleri tezgahlarına taşıyan satıcılar, şehrin sokaklarını yaşayan müze haline getiriyor.

Sokakları renklendiren terziler

Yemek satıcılarına komşuluk eden sokak terzileri, şehrin başka bir yüzünü sergiliyor. Tezgahlarının başında, eski dikiş makineleriyle çalışan kadın zanaatkarlar, pratikliği ve el emeğini bir araya getiriyor.

Dakikalar içinde yapılan tamiratlar, Bangkok'un hızlı temposuna da ayak uyduruyor.

İnsanlar, yemeklerini yerken terzilerin el emeğini izleyebiliyor veya burada kıyafetini bırakıp bir tezgahta taze pişmiş yemeklerden yiyip zaman kazanabiliyor.

Sokak çiçekçilerinin sanatsal dokunuşları

Bangkok'un sokakları, yalnızca lezzet ve el emeğiyle değil, aynı zamanda rengarenk çiçeklerle de dolup taşıyor. Yemek kokularının ve dikiş makinelerinin seslerinin arasında şehrin sokak çiçekçileri sanatsal dokunuşlarını sergiliyor.

Orkide, yasemin, gül ve lotus çiçeklerinden yapılan aranjmanlar, dini törenlerden günlük yaşam ritüellerine kadar birçok alanda önemli yere sahip.

Renk, lezzet ve tarihin buluşma noktası

Bangkok'un en eski ve en hareketli bölgelerinden Yaowarat Caddesi, sadece Tayland'ın değil, Güneydoğu Asya'nın en canlı Çin topluluklarından birine ev sahipliği yapıyor.

Tarihi tapınaklardan sokak yemeklerine, altın kuyumcularından bitkisel ilaç dükkanlarına kadar Çin mahallesi, hem kültürel hem de ticari açıdan farklı bir atmosfer sunuyor.

Yaowarat'ta renkli kağıt fenerler, geleneksel kıyafetler ve sokak sanatçıları bölgeye canlılık katarken buradaki restoranlar ve kafeler, geleneksel mutfak lezzetleriyle modern Tayland mutfağını birleştiriyor.

Bangkok'un Çin mahallesi, hem tarihi hem de kültürel farklılıklarıyla şehrin geçmişi ve bugünü arasında köprü kuruyor.

Şehrin sokaklarında, neredeyse her köşe başında bulunan masaj dükkanları da yoğun ilgi görüyor.

Genellikle açık alanlarda sıralanmış koltuklarda müşterilerini ağırlayan bu mekanların ayak masajı yaptırmak isteyen yerel halk ile turistler arasında oldukça popüler olduğu biliniyor.

Yüzen pazar ilgi odağı

Dünyanın en büyük yüzen pazarı olarak bilinen "Damnoen Saduak", her yıl binlerce turisti ağırlıyor.

Yüzen teknelerle satıcıların taze meyve, sebze ve el yapımı ürünleri sattığı pazar, geleneksel Tayland kültürünü keşfetmek isteyenler için farklı bir deneyim sunuyor.

Pazarda alışveriş yapan ziyaretçiler aynı zamanda Tayland'ın geleneksel yaşam tarzını da gözlemleme fırsatı buluyor.

Bangkok'un banliyölerinde yer alan "Maeklong" da her gün bir kez geçen trenin pazara girip çıkmasıyla ünleniyor.

Tren raylarının tam üzerinde kurulu olan pazarda yer alan satıcılar, trenin yaklaşmasıyla hızla mallarını kenara çekiyor. Böylece yerli halk ve turistler bir süre duran trenin camından uzanıp alışverişlerini yapıyor.

Tren pazarı, hem yerel halk hem de turistler için ilginç bir alışveriş noktası olmasının yanı sıra Tayland'ın geleneksel pazar kültürünü modern yaşamla harmanlayan deneyim sunuyor.


Muhabir: Şaduman Türkay

Kaynak: aa