Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, ortaokuldan liseye ve liseden yükseköğretime geçiş sisteminde öğrenciyi bütün boyutlarıyla değerlendirecek bir sistemin geliştirilmesinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Ayrıca, 4+4+4 eğitim sisteminin son 4 yılının yeniden ele alınması gerektiğini ifade etti.

Ölçme ve Değerlendirmede Yeni Yaklaşımlar

Milli Eğitim Bakanlığı ve ÖSYM tarafından Ankara’da düzenlenen 'Uluslararası Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Sempozyumu' başladı. Açılışta, ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy ve Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, sınav sistemleri ve eğitim politikalarına dair önemli açıklamalarda bulundu.

ÖSYM Başkanı Ersoy, Türkiye’nin dijitalleşmeyi başaran sınav kurumlarından biri olduğunu belirterek, 2024 yılı boyunca 68 oturumda 13 milyon adaya sınav uygulayacaklarını açıkladı. Ersoy, e-Sınav sistemini daha da yaygınlaştırma hedeflerini de vurguladı.

Sınıf İçi Ölçme ve Değerlendirme Süreçleri

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, ölçme ve değerlendirme alanında yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yelkenci, yeni mevzuatla sınıf içi ölçme değerlendirmede açık uçlu sorular kullanma zorunluluğu getirildiğini belirtti. Bu uygulamayla öğrencilere geri bildirimlerin verilmesi ve ilkokullarda oyun temelli değerlendirmelerin merkeze alınması hedefleniyor. Ayrıca, öğretmenlerin bu süreçlerde daha da güçlendirilmesinin amaçlandığını ifade etti.

2 bin 500 kişiye ulaşan ‘Dijitaldeki Ayak İzimiz’ projesi tamamlandı 2 bin 500 kişiye ulaşan ‘Dijitaldeki Ayak İzimiz’ projesi tamamlandı

4+4+4 Eğitim Sisteminin Yeniden Ele Alınması

Yelkenci, kademeler arası geçiş konusuna dikkat çekerek, ortaokuldan liseye ve liseden yükseköğretime geçişte öğrenciyi bütün boyutlarıyla ele alacak bir sistemin kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Bu sistemin geliştirilmemesi durumunda ileride daha büyük sorunlarla karşılaşılacağını belirten Yelkenci, 4+4+4 eğitim sisteminin son 4 yılının da yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Yelkenci, mesleki teknik eğitimde niteliği artırmanın ve çoktan seçmeli sınav anlayışının ötesine geçerek beceri temelli bir müfredat uygulamanın önemine de değindi. Sempozyum, yerli ve yabancı katılımcıların sunumlarıyla devam etti.

Kaynak: dha