Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sakarya’nın Sapanca ilçesinde gerçekleştirilen İMEAK Deniz Ticaret Odası 5’inci Müşterek Komiteleri Toplantısı’na katıldı. Toplantıda, denizcilik sektöründeki gelişmeleri ve devam eden projeleri ele alan Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin deniz ticaret filosunu yenileyerek dünya deniz ticaretinden daha fazla pay almayı hedeflediklerini belirtti.
Bakan Uraloğlu, konuşmasında Türkiye’nin dış ticaretinin büyük bölümünün deniz yolu ile yapıldığını vurgulayarak, "Dünya genelinde mal ticaretinin %85’i deniz yoluyla gerçekleştiriliyor. Türkiye'nin 2023 yılı dış ticaret hacminin de %87,5’i deniz yolu ile sağlandı. Bu veriler, denizcilik sektörünün hem ulusal hem de küresel ekonomi açısından önemini gözler önüne seriyor" dedi.
"Türk Bayrağımız Dünyada İlk 10'da Olacak"
Türkiye'nin 2002 yılından bu yana denizcilik sektöründe büyük bir ilerleme kaydettiğini ifade eden Bakan Uraloğlu, “2002 yılında dünya sıralamasında 17’nci sırada olan Türk sahipli filo, bugün 52,7 milyon detveyt tona ulaşarak 11’inci sıraya yükseldi. Hedefimiz dünyada ilk 10 ülke arasında yer almak" diye konuştu. Ayrıca, Türkiye genelinde 194 faal limanın hizmet verdiğini belirten Uraloğlu, 2023 yılı itibarıyla limanlarda 521 milyon ton yük elleçleme kapasitesine ulaşıldığını kaydetti.
Yeni Yurt Dışı RO-RO Hattı Yolda
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin yurt dışı bağlantılı RO-RO hatlarında da önemli bir artış kaydedildiğini vurguladı. “2023 yılında yaklaşık 705 bin araç taşıdık, bu 21 yılda %220'lik bir artış anlamına geliyor. Tekirdağ’dan İtalya’ya açmayı planladığımız yeni bir yurt dışı RO-RO hattı için teşvik vereceğiz” dedi. Bu sayede Türkiye’nin Avrupa ve Akdeniz pazarlarına daha etkin ulaşım sağlamayı hedeflediğini belirtti.
"Deniz Turizminde Kapasiteyi Artıracağız"
Deniz turizminin gelişmesi için yürütülen projelere de değinen Uraloğlu, “Fethiye-Karaot Projesi gibi projelerle Ege ve Akdeniz'de tekne bağlama kapasitemizi artırmak istiyoruz. Bu kapsamda, 208 yat kapasiteli Gazipaşa Yat Limanı'nın yapımını tamamladık, yakında hizmete açacağız” ifadelerini kullandı.
"Denizcilik Eğitimini ve İstihdamı Güçlendireceğiz"
Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin deniz ticaretinden daha fazla pay alması için denizcilik eğitimine de önem verdiklerini belirtti. "Denizcilik eğitimini iyileştirerek, hem Türkiye hem de dünya filolarında Türk gemi adamlarının istihdamını artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca kurvaziyer gemilerin farklı limanlarımıza uğrak çeşitliliğini teşvik ederek limanlarımızı daha da canlandıracağız" şeklinde konuştu.
Bakan, son olarak 2025 yılında güncellenmesi planlanan Gemi Acenteleri Yönetmeliği ile sektörün ihtiyaçlarına daha iyi cevap verecek bir düzenlemeye gidileceğini açıkladı.