Ankara'nın Ulus semtinde yürütülen 'Antik Roma Tiyatrosu ve Arkeopark' projesi kapsamında, Osmanlı dönemine ait bir hamam ve tabakhane gün yüzüne çıkarıldı. Restorasyon ve kazı çalışmalarında keşfedilen yapı, Osmanlı'nın ilk hamam örnekleriyle benzerlikler taşıyor ve kentin kültür hayatına kazandırılacak.
Tarihi Keşif: Osmanlı Hamamı ve Tabakhane
Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından 2022 yılında başlatılan Antik Roma Tiyatrosu ve Arkeopark Alanı kazılarında, Osmanlı dönemine ait hamam ve tabakhane keşfedildi. 13 işçi ve 2 arkeolog eşliğinde yürütülen kazılarda, Osmanlı'nın ilk dönemlerine ait olduğu belirlenen hamamın soğukluk, ılıklık, sıcaklık ve su sarnıcı bölümleri ortaya çıkarıldı. Aynı alanda bir debbağhane (tabakhane) de bulundu.
"Tüccarlara Ait Olduğunu Düşünüyoruz"
Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdür Yardımcısı Umut Alagöz, bu yılki kazı çalışmalarında hamamın tüm bölümlerinin açığa çıkarıldığını belirterek, bu yapının dericilere (debbağhane) ait olduğunu düşündüklerini ifade etti. Alagöz, hamamın Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde tüccarların kullandığı önemli bir yapı olduğunu vurguladı ve "Bu yapının dericilikle uğraşan tüccarlara ait bir debbağhane hamamı olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Osmanlı Mimarisinin İzleri
Osmanlı hamamındaki mimarinin Roma yapılarına olan benzerliğine dikkat çeken Alagöz, "Bu yapı, Roma'dan Bizans'a ve oradan da Osmanlı'ya süregelen simetrik planlı odalarla yapılmış klasik bir hamam mimarisi. Hamamın farklı bölümleri, tıpkı önceki dönemlerdeki gibi, birbirine simetrik bir şekilde yerleştirilmiş" dedi.
Ankara'nın Kültür Hayatına Kazandırılacak
Kazı çalışmalarının tamamlanmasının ardından, hamam ve tabakhane, 2026 yılında tamamlanması planlanan Arkeopark projesi kapsamında restore edilerek Ankara'nın kültür hayatına kazandırılacak. Alagöz, "Bu yapı, Ankara'nın tarihî ve kültürel zenginliğine önemli bir katkı sağlayacak ve ziyaretçilerin ilgisini çekecek" dedi.