FED'in faiz indirimi New York borsasına doping etkisi yaptı FED'in faiz indirimi New York borsasına doping etkisi yaptı

ABD'de ÜFE verileri faiz indirimi beklentilerini zayıflattı, Avrupa Merkez Bankası ise faiz indirimi yaptı! Piyasalar enflasyon ve büyüme verilerini yakından izliyor. #ABD #ECB #PiyasaVerileri #Fed

ABD’de Enflasyon Verileri Faiz İndirimi Beklentilerini Zayıflattı, Avrupa Faiz İndirimine Devam Ediyor

ABD’de açıklanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verileri, ekonominin beklentilerin üzerinde bir seyir izlediğini ortaya koydu. Ağustos ayında aylık %0,2 artış gösteren ÜFE, yıllık bazda ise %1,7 ile öngörülere paralel gerçekleşti. Çekirdek ÜFE’de ise aylık %0,3, yıllık %2,4 artış kaydedildi. Bu gelişmeler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) eylül ayında 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapabileceği beklentilerini zayıflattı.

Fed’in atacağı adımların daha yumuşak olacağına işaret eden bu veriler, istihdam piyasasındaki zayıflıkla birleşince faiz indirimi olasılığını düşürdü. Geçtiğimiz hafta işsizlik maaşı başvuruları 2 bin kişi artarak 230 bine çıktı, bu da iş gücü piyasasındaki durgunluğu işaret ediyor.

IMF ve ABD Ekonomisi Üzerine Beklentiler

IMF Sözcüsü Julie Kozack, ABD’de enflasyon risklerinin azaldığını belirterek, Fed’in faiz indirimi kararının yerinde olacağını söyledi. Piyasalarda ise Fed’in bu ay 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapacağı öngörüsü öne çıkıyor. Yıl sonuna kadar ise toplamda 100 baz puanlık bir indirim bekleniyor.

ABD Hazine Bakanlığı da yıllık karı 1 milyar doları aşan şirketler için en az %15 kurumlar vergisi uygulanmasına yönelik bir teklifi yayımladı. Bu vergi düzenlemesi ile 2025 yılına kadar 20 milyar dolar, önümüzdeki 10 yılda ise 250 milyar dolardan fazla gelir elde edilmesi planlanıyor.

Küresel Piyasalarda Hareketlilik

ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi %3,65 seviyesinde sabitlenirken, dolar endeksi 101,1’de dengelendi. Brent petrolün varil fiyatı %2,2 artışla 72 dolar seviyesine yükseldi. Altının ons fiyatı ise rekor kırarak 2.569 dolara ulaştı.

ABD borsalarında Dow Jones endeksi %0,58, S&P 500 endeksi %0,75, Nasdaq endeksi ise %1 değer kazandı. Avrupa borsalarında da Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz indirimleriyle pozitif bir hava hakimdi. ECB, faiz oranlarını 25 ila 60 baz puan arasında düşürdü. Avrupa’da ekonomik büyüme tahmini ise %0,9’dan %0,8’e çekildi.

Asya piyasalarında ise Japon yeninin güçlenmesi nedeniyle karışık bir seyir izlendi. Japonya’da sanayi üretimi temmuz ayında aylık %3,1 artış gösterirken, kapasite kullanım oranı %2,5 yükseldi.

Türkiye Piyasaları ve Borsa İstanbul

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi %1,08 artışla 9.521,04 puandan kapanış yaptı. Dolar/TL kuru ise 33,97 seviyesinden işlem görüyor. Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.600 ve 9.750 seviyelerinin direnç, 9.450 ve 9.400 seviyelerinin ise destek konumunda olduğunu belirtiyor.

Kaynak: aa