Eski tip ehliyet kullananlar için verilen süre doluyor. 31 Aralık 2015 öncesinde ehliyet alan sürücülere verilen süre dolmadan hemen değişim yapmaları konusunda son uyarılar yapıldı.

Görme engelli gazilere akıllı baston Görme engelli gazilere akıllı baston

DEĞİŞTİRMEZ İSENİZ 12 BİN 978 LİRA PARA CEZASI KAPIDA

İçişleri Bakanlığı eski tip ehliyet kullananları bir kez daha uyardı. 31 Aralık 2015'ten önce ehliyet almış olan sürücüler, eğer ehliyetlerini verilen sürede yenilemezlerse 12 bin 978 TL tutarında para cezası ile karşı karşıya kalabilirler. Bu uyarı uzun süredir basında yer almıştı, İçişleri Bakanlığı'nın son açıklamasıyla bir kez daha gündeme geldi.

31 ARALIK 2015 ÖNCESİ EHLİYET SAHİPLERİ DİKKAT!

Eski tip ehliyetlerin yeni tip çipli ehliyetlerle değiştirilmesi gerekiyor. Bu değişikliği yapmayanlara 12 bin 978 TL gibi ciddi bir para cezası uygulanacak. Ayrıca, sürücüler bu yenileme işlemlerini gerçekleştirmezlerse, sürüş kısıtlamalarıyla da karşılaşabilirler.

31 Aralık 2015'ten önce alınmış ehliyetlere sahip olanların bir an önce harekete geçmesi gerekiyor. Ehliyet yenileme işlemlerini gerçekleştirmeyenler hem ağır para cezalarıyla karşılaşabilir hem de sürüş haklarını kaybedebilirler.

Ehliyet yenileme süreci, sürücülerin bazı belgeleri hazırlaması ve sağlık kontrollerinden geçmesiyle tamamlanıyor. 2015'ten önce ehliyet almış olanlar için ise bu süreçte ekstradan yapmaları gerekenler var.

Sürücü Belgesi Başvurusu Nereye Yapılır?

Sürücü belgesi başvurusu, Genel Müdürlük web portalı üzerinden ya da Çağrı Merkezi aracılığıyla randevu alınarak veya randevusuz olarak nüfus müdürlüklerine yapılır.

Sürücü Belgesi Harç, Değerli Kağıt ve Vakıf Ücretleri Nasıl Öğrenebilirim?

https://randevu.nvi.gov.tr/pages/applicationprices web adresinde "Sürücü Belgesi Harç, Değerli Kağıt ve Vakıf Ücretleri" başlığından öğrenebilirsiniz.​

Neden Yeni Tip Sürücü Belgesi Almalıyım?

31.12.2024 tarihinde eski tip sürücü belgesi geçerlilik süresi sona ereceğinden yeni tip sürücü belgesi alınması gerekmektedir.

Sürücü Belgeleri İçin Değerli Kâğıt Bedeli, Harç Bedeli ve Vakıf Payı Neye Göre Belirlenir/Nerelere Yatırılır?

  • Değerli kâğıt ve harç bedelleri Maliye Bakanlığı vezneleri, anlaşmalı bankalar ve PTT şubelerine, 
  • Vakıf payı ise Türk Polis Teşkilatının protokol yaptığı bankalara yatırılır.
  • Sürücü belgelerinin bedeli dışında kalan hizmet ve malzemenin karşılığı olan ücretler (vakıf payı) İçişleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonunca birlikte tespit edilir.
  • Eski tip sürücü belgesi değiştirilmek üzere 31.12.2022 tarihine kadar yapılan başvurularda değerli kâğıt bedeli 13 TL, vakıf payı bedeli ise 2 TL olarak ödenir. Karayolları Trafik Yönetmeliği geçici 10 uncu maddesine göre “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce verilmiş olan ve 2918 sayılı Kanuna göre gerekmesi halinde bu süre İçişleri Bakanlığınca uzatılabilir”.
  •  Kayıp/çalıntı, yıpranma gibi nedenlerle eski tip sürücü belgelerinin yenilenmesi işlemlerinde de 31.12.2022 tarihine kadar indirimli değerli kâğıt ve vakıf payı ödenir.

Kayıp/çalıntı, yıpranma gibi nedenlerle yeni tip sürücü belgelerinin yenilenmesi işlemlerinde değerli kâğıt ve harç bedelleri indirimsiz şekilde alınır.

Sürücü Belgesi Başvuru Sırasında İstenilen Belgeler Nelerdir?

  • Kimlik Belgesi
  • Sürücü Sertifikası (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)
  • Öğrenim Belgesi, yurtdışından alınan öğrenim belgelerinin noter tasdikli tercümesi
  • Sürücü Sağlık Raporu
  • Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı
  • 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan
  • Adli Sicil Belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)
Editör: Haber Merkezi - SK