FETÖ, 7 Şubat 2012’deki MİT kumpasında başarısız olduktan sonra, 17-25 Aralık 2013 operasyonlarını planladı. Örgüte bağlı savcılar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet üyelerini hedef alarak hukuka aykırı dinlemeler ve sahte fezlekelerle kumpas girişiminde bulundu. FETÖ'nün, bazı iş insanlarını terör finansörü gibi göstermeye çalışarak algı operasyonları düzenlediği ortaya çıktı.
Emniyet ve Yargıdaki Örgüt Üyelerinin Rolü
Kumpas operasyonlarının başında FETÖ üyesi savcılar Muammer Akkaş ve Zekeriya Öz bulunuyordu. Ancak 25 Aralık operasyonunda emniyet ve jandarma, FETÖ'cü savcıların gözaltı talimatlarını yerine getirmedi. Bu süreçte örgüt, kara propaganda için sahte ses kayıtları ve montajlanmış görüntüleri sosyal medya hesaplarında yayarak algı operasyonuna hız verdi.
Devletin FETÖ ile Mücadelesi
Kumpas girişimlerinin ardından devlet, FETÖ ile mücadeleye hız verdi. Emniyet ve yargıdaki FETÖ üyeleri meslekten uzaklaştırıldı, örgüt üyeleri hakkında davalar açıldı. 17 ve 25 Aralık kumpası davaları kapsamında birçok sanık ağırlaştırılmış müebbet ve farklı hapis cezalarına çarptırıldı.
FETÖ Elebaşı Fetullah Gülen’in Ölümü
Yıllardır ABD’nin Pensilvanya eyaletindeki malikanesinde bulunan FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in 20 Ekim’de ABD’de öldüğü açıklandı. Gülen’in ölümü, özellikle 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olanların aileleri ve gaziler arasında büyük yankı uyandırdı.
Mücadele Devam Ediyor
FETÖ’nün kumpas davalarındaki planlarının ve karanlık eylemlerinin üzerinden yıllar geçmesine rağmen, devletin örgütle mücadelesi kararlılıkla sürüyor. Hükümet yetkilileri, FETÖ’nün devlet içindeki yapılanmasının tamamen yok edilene kadar mücadelenin devam edeceğini vurguladı.